Sauna

Terug naar overzicht

In deze finse sauna worden we geconfronteerd met een groot contrast tussen warm en koud. De sterke temperatuurswisselingen hebben een positieve uitwerking op onze bloedsomloop. Dat ontspant onze spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden erdoor gestimuleerd, hetgeen resulteert in een jonge en glanzende huid.

In de finse sauna wordt je lichaamstemperatuur verhoogd tot 39° celsius. Je lichaam reageert hierop door te gaan zweten. Dit heeft een aantal positieve gevolgen zoals verbetering van de bloedcirculatie, de ademhaling, de stofwisseling, verlaging van de bloeddruk en ontspanning van de spieren.

Sauna is verder heel goed voor je huid, omdat deze grondig wordt gereinigd, waarbij je veel oude en dode huidcellen kwijtraakt. Bij droge huid wordt de structuur verbeterd door het opnemen van water en het activeren van de zweetklieren. Bij regelmatig saunagebruik vertraagt de veroudering van de huid omdat de doorbloeding van de huid verbetert. Tijdens de afkoelfase vernauwen de bloedvaten waardoor ze getraind worden. Daarnaast verhoogt je algemene welzijn door het verblijf in de sauna, de gezelligheid en de ontspanning.

Het Saunaritueel

  1. Door vooraf naar het toilet te gaan , voorkom je dat je tijdens je saunaronde de volgorde moet onderbreken.
  2. Douchen. Ook als je eerder op de dag al hebt gedoucht, neem je voordat je de saunacabine binnengaat een warme douche.
  3. Afdrogen. Het is belangrijk om je na het douchen goed af te drogen.
  4. In de saunacabine ligt de temperatuur tussen de 70 en de 90 graden celsius, afhankelijk van de instelling. Er zijn twee banken op verschillende hoogten, op de bovenste bank is het veel warmer dan op de onderste. Probeer uit wat je zelf kan hanteren. Er zijn mensen die graag liggen en anderen die liever zitten. Afhankelijk van je reactie kan een saunagang tussen de 10 en 15 minuten duren. Maak geen halszaak van de minuten, ieder mens reageert anders en je voelt zelf het beste wat voor jouw lichaam prettig aanvoelt.
  5. Afkoelen. Nu je zoveel warmte hebt verzameld, moet je die door afkoeling geleidelijk weer kwijtraken. Ook hiervoor moet je rustig de tijd nemen. Voor het afkoelen is er de koude douche en het zwembad.
  6. Rusten. Je lichaam heeft na deze inspanning even rust nodig. Rust daarom minimaal dezelfde tijd als je in de sauna doorgebracht hebt, op het terras of in de ligzetels bij het zwembad. Ondertussen kun je het vochtverlies tijdens de rust weer aanvullen met een drankje.
  7. Herhalen. Na de rust herhaal je de saunagang. Je kunt dit zo vaak doen als je zelf lekker vindt, voor de meeste mensen zal dat 2 tot 4 keer zijn.
Comments are closed.